Apa itu OEM?

Share with your friends
OEM atau original equipment manufacturer, ia merupakan sebuah syarikat yang menghasilkan produk dalam kuantiti pukal untuk syarikat lain. Dalam erti kata lain, barang OEM adalah barang yang tidak mempunyai label atau jenama mereka sendiri, dan dikeluarkan dalam kuantiti yang banyak.
Namun ramai orang kita melabelkan produk OEM ini sebagai ‘ produk timbang kilo ‘ dang beranggapan bahawa produk OEM merupakan produk yang berbahaya kepada kesiahatan.
Jadi, saya nak share mitos produk kosmetik OEM yang selalu kita dengar dan sejauh manakah kesahihan khabar angin ini.
1. PRODUK KOSMETIK OEM MENGANDUNGI MERKURI DAN HIDROKUINON
Dua bahan ini sebelum ini banyak kita temui dalam produk kosmetik dan penjagaan kulit lokal. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah melarang penggunaan dua bahan ini dalam produk kecantikan kerana ia mengandungi toksik yang berbahaya dan boleh memudaratkan pengguna. Namun, tak semua produk kosmetik OEM mengandungi merkuri dan hidrokuinon. Jika kilang OEM tersebut mengikut garis panduan KKM, jadi sudah pasti produk tersebut tidak mempunyai sebarang masalah dan sesuai digunakan.
2. PRODUK KOSMETIK OEM DIRAGUI STATUS HALAL
Sesetengah produk kosmetik OEM diimport terus dari China, jadi status Halal produk tersebut diragui, terutama sekali oleh pengguna Muslim. Namun, jika produk kosmetik OEM tersebut dikilangkan di kilang yang memiliki status Halal dan diiktiraf oleh JAKIM, produk kosmetik OEM tersebut sudah semestinya memiliki pengesahan Halal. Jadi, pengguna boleh menggunakan tanpa was-was.
3. PRODUK KOSMETIK OEM TIDAK DIYAKINI KEBERSIHANNYA
Untuk pengetahuan anda tidak semua kilang kosmetik OEM itu kotor. Jika kilang tersebut mengikut amalan perkilangan baik (GMP) yang telah mempunyai garis panduan yang betul, jadi tidak perlu kita berasa gusar. Yang penting adalah mencari kilang yang betul-betul mengikut panduan GMP yang diiktiraf.
4. FORMULASI PRODUK KOSMETIK OEM YANG BERBAHAYA
Formulasi dan keberkesanan sesuatu produk kecantikan itu sering disalah anggap . Yang paling penting adalah kesesuaian produk dengan kulit anda. Sepatutnya anda lebih mengenali diri anda lebih-lebih lagi kondisi kulit seperti alergi dan sebagainya. Terlebih dahulu , kaji dulu kandungan dalam produk tersebut sebelum digunakan. Jangan risau, semua maklumat di hujung jari. Jika produk tersebut tidak sesuai, hentikan penggunaan serta-merta dan rujuk pakar perubatan untuk pemeriksaan lanjut.
Kesimpulannya, tak semua produk kosmetik OEM itu berbahaya. Banyak produk kosmetik di Malaysia, malah high-end brands pun menggunakan khidmat OEM. Plus, chemist Malaysia juga semua berbakat tau. Selagi ia mengikut spesifikasi dan piawaian yang ditetapkan oleh pihak berwajib, produk kosmetik OEM tersebut sudah semestinya boleh digunakan tanpa ragu-ragu oleh sesiapapun. Pilihan di tangan anda.